Üretkenlik ve iletişim yeteneklerini sağlayan bilgisayar ağları artık Kurumların en önemli unsurları haline gelmiştir. Tüm iletişimin tek bir altyapı üzerinden yapılması maliyetlerin azalması, üretkenliğin ve verimliliğin artması, ayrı ağ kullanımının getirdiği karmaşanın ortadan kalkması ve ölçeklenebilirlik gibi çeşitli avantajlar sunmaktadır. ZBT ağ ve altyapı alanında marka bağımsız sektöründe lider üreticiler ve markalar ile ihtiyaçlarınızı karşılamaktadır.
Bir ağ altyapısının uzun yıllar var olabilmesi için, ileriye yönelik kablolama altyapısı hayati önem taşımaktadır. ZBT projelerinde bu durumu göz önünde tutarak müşterilerinin şartlarını, ihtiyaçlarını ve bulunduğu ortamı da hesaplarının içine katarak, en kaliteli ve esnek yapısal kablolama planlamasını yapmaktadır.
Yapısal Kablolama Aşamaları
Kablolama: Yapısal kablolamada; kullanılan kablolar ve kanallar uzunluk limitlerine, bağlantı ve büküm yerlerine, büküm sayısına, bakır data kablolarının enerji hatlarından paralel geçmemesine, olası yangın tehlikesi olan yerlerden uzak tutulmasına ve kabloların ezilmemesi için gerekli önlemlerin alınması gibi faktörlere dikkat edilmelidir. Yapısal kablolama ihtiyaçları ilk günkü ihtiyaçları karşılamasının yanında ileride ihtiyaç olabilecek kapasiteleri de desteklemelidir. Bu hem transmisyon hızları hem de port sayısı açısından değerlendirilmelidir.
Sonlandırma: Kullanılan konnektörler ve data prizleri standartlara ve kablo türüne uygun olmalıdır. Sonlandırma işlemi sırasında yapılan işlemler ileride doğabilecek problemlere neden olmamalıdır. Ayrıca kablo konnektör kayıplarının en az olması için gereken bağlantı şekil uygulanmalıdır. Mümkünse kablolama markasının orijinal sonlandırma elemanları kullanılmalıdır.
Topraklama: Kurulan bakır data kablolama sisteminin manyetik alanlardan etkilenmemesi için gerekli standartlarda topraklama yapılmalıdır. Eğer STP gibi zırhlı kablolar kullanılıyorsa STP dağıtım panellerinin topraklanması gerekmektedir. Veri merkezi topraklamasının bağımsız olması gerekmektedir.
Etiketleme: Dağıtım panelleri, kablolar ve prizler TIA-942 ve TIA-606 standartlarında etiketlenerek ağın topolojisi oluşturulmalıdır. Kullanılacak etiket malzemeleri en az veri merkezi yaşam döngüsü kadar dayanımlı olmalı, sıcaktan, soğuktan ve gerekli yerlerde kimyasal maddelerden etkilenmemelidir.
Onay Testi: Tüm kablolama işlemi bittikten sonra kalibrasyonlu test cihazları ile EIA/TIA standartlarına uyum testleri yapılmalıdır. Tüm uçların tek tek karakteristik değerleri belirlenmeli ve uygun olmayan uçlar tekrar incelenerek standartlara uygun duruma getirilmelidir.
Yapısal Kablolamada En Önemli 3 Faktör
Doğru Tasarım ve Projelendirme: Yapısal kablolama sistemlerinin temel çıkış felsefesi genişleyebilir bir yapı sağlamaktır. Günümüzde şirketlerde genişleme ve büyümeler genelde öngörülememektedir. Ya da öngörülse de 5 yıl sonra gerçekleşecek bir büyümeyi öngörerek buna uygun kablolama altyapısı hazırlamak maliyetli olmaktadır. Bu nedenlerle en önemlisi hızlı bir şekilde genişletmelere uygun modüler bir altyapı hazırlayabilmektir.
Kaliteli İşçilik: Projelendirme kadar önemli ikinci bir konu da işçiliktir. İşçilik kalitesi kablolama altyapısının kalitesi anlamına da gelmektedir. Çünkü en iyi marka kablolama ürünlerini de kullansanız işçiliğiniz iyi değilse performans beklemeniz yanlış olacaktır. İşinde uzman sertifikalı personellerle yapılan yapısal kablolama performansı ve kararlılığı önemli miktarda arttırmaktadır.
Test, Etiketleme ve Dokümantasyon: Gerçekleştirilen yapısal kablolama projelerinde tüm kablolar test edilerek, TIA-942 ve TIA-606 standartlarında bir numaralandırma sistemi ile etiketlenmektedir. Yerleşim planları üzerinde kablo güzergahları ve priz noktaları işlenerek proje dosyası sistem kullanıcılarına teslim edilmektedir.
© 2023 Zeytin Bilgi Teknolojileri