Veri Merkezi Konsolidasyonu

Veri Merkezi konsolidasyonu, kamu, özel ve hibrid bulut bilişim modelleri gibi son teknoloji geliştirmelerden yararlanarak, merkezlerin sayısını azaltarak, birçok kurumun enerji ve maliyet tasarrufu yapmasına yardımcı olup, aynı zamanda kurumlara muazzam verimlilik artışı sağlamaktadır.
Dünyanın her yerinde BT bütçelerini azaltma baskısı ile konsolidasyon, hem ülke hem de yerel yönetimlerde en büyük öncelik haline gelmiştir. Çoğu hükümet, milyonlarca dolar tasarruf, daha fazla işletme verimliliği, yenilikçi BT projeleri başlatma fırsatı ve bağımsız uygulamaların merkezileştirilmesi için katma değeri yüksek projeler üretiyor. Konsolidasyon da bahsedilen projelerin başında geliyor. Hükümetlerin projelerden beklentisi, maliyetlerden tasarruf ederken verimliliğin arttırılması, BT yönetiminin geliştirilmesi ve vatandaşlara daha iyi hizmet sunulmasıdır.
Konsolidasyon, bir sunucu grubundan diğerine uygulama ve verilerin aktarılmasını veya sunucuların bir tesisten diğerine taşınmasından daha fazlasını içerir. İşletmeler ve teknoloji sürekli olarak geliştikçe, konsolidasyon devam eden bir süreç olarak projelerde yer alacaktır. Başarılı olmak için, düşünülmüş ve çözüm odaklı yaklaşıma sahip bir strateji kamudaki projeyi zamanının ilerisine taşıyacaktır. Projenin hayata geçmesi noktasında günlük işlemler veya görev kritik uygulamaları aksatılmadan gerçekleşmelidir ve hizmetler, yeni konsolide ortamda sorunsuz çalışmalıdır. Bu sebepten dolayı kurumlar, konsolidasyon planlama ve yürütme konusunda proje bazlı yardıma ihtiyaç duyabilir. Veri merkezi konsolidasyonunun başarılı olabilmesi için,

• BT Altyapısının ve değişkenlerinin bilinmesi,
• Görülmeyen risklerin değerlendirilmesi,
• Tecrübelerden yararlanılması,
• Plan ve metodolijinin önceden hazırlanması gerekir

Geçmişte yeni gelişmeler zengin seçenekler sunarken, veri merkezleri bu zenginliklerden biri olarak seçildi. İş ve teknolojik ihtiyaçların değiştirilmesi, diğer harici ve dahili faktörler veri merkezlerini problematik hale getirebilir. En iyi yanıt; yönetilebilirliği artırmak ve fırsatlar yaratabilmek, daha fazla esneklik sağlamak için süreçleri, teknolojileri, yerleri ve merkezleri konsolide etmektir.
İlgili stratejik amaçlar aşağıda özetlenmiştir.

1. Maliyet tasarrufu
• Enerji kullanımının azaltılması
• Operasyonel maliyetlerden tasarruf sağlanması
• Uzun dönem kapital yatırımlarının sınırlandırılması

2.Çevreye olan etkinin azaltılması
• Her bir süreç için güç tüketiminin azalması
• Güç dağılımı, soğutmaların ve kablolamaların optimizasyonu

3. Otomasyonla verimliliğin artması
• Güvenliğin sağlanması: Erişilebilirlik, Bütünlük ve Gizlilik
• Performans Kazanımları: Redundancy, Yük Dengeleme, COOP


4. İş çevikliğinin arttırılması & Yönetimin kolaylaştırılması
• Bilgilerin tek bir noktada toplanması, iş süreçlerini hızlandırarak bilgiye ulaşımı kolaylaştırmaktadır.
• Kurumun istediği bir dokümanın birden farklı veri merkezinde işlenip, Kuruma gönderilip, Kurumda birleştirilmesi yerine bilgiler anında raporlanabilecektir.

Veri Merkezlerinde Mevcut Durumlar

Teknolojinin hızla gelişip değiştiği günümüzde alanında en iyi olmayı hedefleyen Kurumlar için bilgi teknolojileri gereksinimlerine cevap verebilecek esnek çözümler aranmaktadır.
• Kurumların bilgi işlem birimlerinde yüzlerce adet fiziksel sunucu mevcuttur. Bu sunucular üzerinde farklı işletim sistemleri ve yazılım ortamları kullanmaktadır. Bunu, idame ettirmesi zor ve işleme kaynaklarının kullanımı açısından verimsiz bir durumdur ve sonuçta ortaya kullanılmayan bir kapasite çıkmaktadır.
• Kurumlar şuan fiziksel sunucuları ve depolama kaynakları, daimi olarak tek bir uygulamaya atandıklarından verimli bir şekilde kullanılamıyor ve bir uygulamanın değişen ihtiyaçlarını karşılamak üzere ölçeklendirilemiyor.
• Birçok kurum maliyetleri kontrol etmek ve standartları olmayan IT altyapısını yönetmede bir takım zorluklarla karşılaşmaktayız.
• Genelinde sunucuların ve bant genişliğinin çoğu kullanılmadığı görülmektedir. Kurumlarda kaynakların eksik kullanımı yüksek toplam sahip olma maliyetinin’nin önemli bir nedenidir.
• Kurumlarda mevcut ortamın bakımı, idaresi ve eğitim gereksinimleri, uygulamalara yönelik toplam sahip olma maliyetinin artmasına neden olmaktadır.
• Kurumlarda mevcut uygulamaların davranışını anlamak ve tutarlı bir güvenliği garanti etmek güçtü ve bu da, uygulamaların saldırılara karşı potansiyel olarak zayıf kalmasına neden oluyordu.
• Bu tür altyapılar uygulamalar için iyi yönetilmeyen kurtarma işlemlerine yol açabilmektedir.
Yine kurumlar içinden gelen yeni taleplerin sürekli artması ve her gün hızla gelişmekte olan teknolojiye bilgi işlem birimleri cevap verebilmesi için bilişim altyapısını yeniden tasarlama gereksinimi doğmuştur. Sistem odası, işlemci, bellek, depolama alanı, bant genişliği, lisanslar, fiziksel güvenlik, donanım, soğutma, kablolama, bakım, servis ve operasyonu yönetilmesi maliyetleri bütçelerin önemli bir bölümünü tüketecektir. Bu nedenle öngörülen esnek / genişleyebilir yeni yapı sayesinde bilgi teknolojileri kaynaklarının verimli olarak kullanılması hedeflenmektedir. Aynı zamanda Kurumlara bağlı birçok kurumun IT birimlerinin sistem odaları tamamen kapatılacağı için Kurum bütçesinin önemli bir bölümünde tasarruf sağlanacaktır. Kurumun kurmayı hedeflediği ‘Sanal Veri Merkezi’ sayesinde sistem yöneticileri yerel istemci bilgisayarlarına herhangi bir yazılım kurmalarına gerek kalmadan internet tarayıcı üzerinden ulaşılan sanal veri merkezinde tüm yönetim fonksiyonlarını yerine getirebilirler. Sanal veri merkezinde hazır kataloglar sayesinde sanal sunucu oluşturmak sadece birkaç dakikalarını alacaktır.

Sanal Veri Merkezi İhtiyacının Sebepleri

Kurumların mevcut yönetilebilen sistemleri ve network’lerinin günlük giderleri her geçen gün artmaktadır. Bununla birlikte kurumlar yetenekli ve kalifiye çalışan bulmakta zorlanmakta ve bu çalışanlar kurumlar için daha masraflı bir hale gelmektedir. Aynı zamanda günümüzde kullanılan verinin büyüklüğünde, saklanmasında ve paylaşılmasında büyük bir artış yaşanmaktadır. Bütün bu konular kurumların IT departmanlarının yeni servisler ve uygulamalar konuşlandırmasını zorlaştırmıştır. Globalde yapılan araştırmalar sonucunda aşağıda belirtilen bir takım verilere ulaşılmıştır;

• 1996 ve 2012 yılları arasında server yönetimi gideri 4 kat artmıştır.
• Tüketilen veri alanı ve network kapasitesi her 18 ayda bir 2 katına çıkmaktadır. Yine aynı şekilde veriye network aracılığıyla ulaşabilen cihaz sayısı her 2,5 yılda bir 2 kat artmaktadır.
• Veri’nin % 37’si aktif değildir ya da güncel değildir.
• Dünya çapında 32.6 milyon server bulunmaktadır.
• Bilgisayarların % 85’i boş durmaktadır. (idle durumda çalışmaktadır)
• Server’ların % 15’i günlük olarak aktif bir şekilde kullanılmasa bile 7/24 çalışmaktadır.
• Dijital Dünya’da 1,2 zetabytes (1.2 trilyon gigabytes) veri bulunmaktadır.
• Bulunan verinin % 25’i eşsiz yani tekdir ancak % 75’i kopyadır.
• 2000 ile 2010 yılları arasında server’lar 6 kat, storage’lar 69 kat büyümüştür.
• Sanal Makineler her yıl % 42 oranında büyümektedir.

Yukarıda listelenen büyümeler gerçekleşmesine rağmen kurumların IT bütçelerinin her sene %1’den daha az oranda büyümesi beklenmektedir.
Şekil-1 üçüncü nesil computing platform’larının, Internet’in üçüncü aşamasının ve bilgi patlamasının nasıl birbirleriyle aynı noktaya geldiğini açıklamaktadır.
Web 1.0’e bakıldığında kullanıcı ile yayıncının tek taraflı bir iletişim içinde olduğu görülür. İçeriği üreten yayıncı ürettiği şekliyle yayınlar. İçerik kullanıcı yorumları ile zenginleşmez, bu şekliyle içerik tüketilir.
Web 2.0 ile içerik yayıncı veya katılımcılar tarafından üretilebilir. Kullanıcı yorumları ve tecrübeleri ile içeriği zenginleştirir. Sürekli bir etkileşim ve canlılık söz konusudur.
Web 3.0‟ da ise içeriğin de bizzat yazılımlar tarafından kullanıcıya özel üretildiği, içeriklerin anlam olarak da irdelendiği ve buna göre değerlendirildiği bir dönemdir.

Modern Veri Merkezlerinin Özellikleri

Yeni iş gereksinimleri ve trend’ler veri merkezlerinin geleneksel yapıdan çıkıp modern veri merkezi özellikleri ile donanması ihtiyacını doğurdu. Bu özellikler başlıca şunlardır;
Sadeleştirme: Son bir kaç yıl içerisinde veri merkezlerinin karmaşık yapısını azaltıp, yönetim yükünü azaltacak bir takım geliştirmeler yapıldı. Sadeleştirme ile birlikte network cihazlarının veri merkezlerindeki sayısı da azalmış oldu. Tüm bu gelişmeler cihazların çalışabilirlik sürelerini arttırmak ve operasyonel yönetim yükünü azaltmak için dizayn edildi.
Yüksek Farkındalık: Donanım ve yazılım üreticilerin büyük çoğunluğu veri merkezileri üzerinden akan trafik akışını, performansını ve hata oranını gösterebilen, admin kullanıcılarının kendi veri merkezleri üzerindeki farkındalığını arttıran bir takım yönetim ve raporlama yazılımları geliştirdiler. Bu tarz yeni teknikler ile admin’ler SLA sürelerini daha kesin bir şekilde kestirebildiler ve bir takım konfigürasyon sorunlarından kaçınabildiler.
Verimli Tesisler: Veri Merkezi dizaynında yeşil diye tabir edilen teknolojileri kullanmak büyük önem kazanmaya başlamıştır. Veri merkezlerinde bulunan her türlü farklı ürün üreticileri (enerji sistemi ve klima, kablolama, server, storage ve network) kendi ekipmanlarını mümkün olduğu kadar az enerji harcayan ekipmanlar haline getirmeye çalışmışlardır. Sonuç olarak düşük güç tüketimi, düşük harcama ile beraber karbon gazı salınımını da azaltacaktır.
Sanallaştırma: Klasik sanallaştırma örnekleri network VLAN’ları, server birleştirme teknikleri (Oracle SPARC, IBM PowerVM®, VMware vSphere... ve benzeri) ve storage bölümlemeleridir. Server’ların sanallaştırma teknolojileri son 20 yılda IT sektörüne büyük etki yapmıştır ve kullanılabilir hale gelmiştir. Birden çok fiziksel network ve server cihazının birden çok mantıksal alana bölünmesi storage ve diğer alanlara da sıçramıştır.
VMware'ın yaptığı araştırmaya göre VMware sanallaştırma ürününü kullanan müşterilerin ortalama %74 oranında maliyeti düşürdüğü, yatırım geri dönüşünün altı aylık sürede %300 olduğu ortaya çıkmıştır. Müşteri geri dönüşleri de bu çalışma ile paralel yöndedir.
Şekil-2 sanallaştırılan server’ların sabit artış grafiğini göstermektedir.
Otomasyon: Veri merkezinde otomasyon operasyon giderlerini büyük ölçüde azaltmaktadır. Bununla birlikte veri merkezi kapasitesini arttırmak ve kurulum sürelerini azaltmak için yapılan çalışmalardaki potansiyel yanlış konfigürasyonları da önlemektedir. Ancak otomasyonu sağlayabilmek için veri merkezinin kurulurken yapılan dizayn çalışması çok önemlidir. Veri Merkezi büyümeye açık ve yeni eklenen cihazlar mevcut cihazların çalışmasını etkilemeyecek ve kesintiye yol açmayacak şekilde dizayn edilmelidir.
Üreticiler bununla birlikte yeni teknolojiler geliştirerek bu otomasyonu sağlamaya çalışmaktadırlar. Network alanında otomasyon sağlayan en önemli teknoloji SDN (Software Defined Networking)’dir. SDN teknolojisi ile network cihazları birer hardware appliance olmaktan çıkıp veri merkezi üzerindeki server’lar üzerine yazılım olarak kurulmaktadır. Bu durumda kapasitesi arttırılması gereken bir network cihazı kolay bir şekilde sadece sanal server’da bu yazılım için ayrılan kapasitenin arttırılması ile sağlanabilir.
Yük Dağılımı: Yük Dağılımı bir grup uygulamanın herhangi bir kesintiye sebep olmaksızın ve çaba sarf etmeden uzak mesafedeki iki veri merkezi arasında hareket etme yeteneğidir. Bu tarz bir yük dağılım mekanizmasının birçok avantajı vardır;
• Donanım özelliklerinde optimizasyon yaparken ve yük dengelemesi yaparken uygulamaların yerini değiştirmek
• Yükün veri merkezileri arasında dağılımını sağlamak ve yüksek erişilebilirlik sağlamak
• Veri Merkezi taşınmalarında kesintisiz geçiş sağlamak
• Uygulamaları kapatmadan atıl donanımları yenilemek
Farklı Veri Merkezleri arasında yük dağılımını sağlamak sistemin networkü’nde yeni kaygılar uyandırmıştır. Bir sanal makinayı taşımak yaklaşık 40 MB veri transferi ihtiyacı doğurur ve bu sebepten dolayı trafik yönetim teknikleri network üzerinde yeterli bandwidth sağlanabilmesi ve diğer trafiklerin etkilenmemesi için uygulanması gerekir.
Büyüyebilirlik: Verinin büyüklüğünün ve çok katmanlı uygulamaların aşırı derecede artması veri merkezi tesislerine talebin artmasına sebep olmuştur. Bu talepler ile beraber network ile ilgilide şu talepler ortaya çıkmıştır;
• Kapasitenin artması ve veri merkezleri arasında latency’nin düşürülmesi
• Cihaz yoğunluğunun ve performansının artması ile beraber port sayısının artması
• Daha fazla logical kaynak kullanımı
• Network ün genel kompleks yapısının basitleştirilmesi ve yönetimin kolaylaştırılması
• Fiziksel servislerden mantıksal servislere geçişin sağlanması
• Kuzey-Güney ve Doğu-Batı trafiğinin pattern’lerinin değiştirilmesi
• Geleneksel Veri Merkezi yapısından modüler olan yeni veri merkezine yapısına geçilmesi
• Ethernet ve Fibre Channel’in beraber uyumlu çalışması
• Tüm network kaynaklarının optimize edilerek link ve diğer kaynakların aktif/aktif kullanılması

Bu talepler her geçen gün artmaktadır ve network yöneticileri teknolojilerin hızlı bir şekilde artmasına ayak uydurarak iş yükünü dengelemeye çalışmaktadırlar. Modern veri merkezleri herhangi bir servis kesintisine sebep olmadan büyümeyi sağlayacak kadar esnek olmalıdır. Network dizaynı eski katı yapılarından çıkıp daha elastik ve hızlı bir şekilde ihtiyaçları karşılayacak şekilde yapılmalıdır.
Giderlerin Azaltılması: Veri Merkezlerinin toplam giderlerini etkileyen birçok faktör vardır. Yıllar geçtikçe veri merkezinin yapısını devam ettirmeyi sağlayan giderler, network yapısının kurulmasını sağlayan kapital giderini geçmektedir.
Mevcut ekonomik durumda kurumlar mevcut giderleri azaltmaya çalışmaktadırlar. Kurumlar ve servis sağlayıcılar mevcut IT giderlerini azaltmaya çalışırken de en büyük bütçe kalemi olan veri merkezlerinde kesintiye gitmektedirler.
Yöneticiler operasyonlarının performansını değerlendirirken de şu kriterleri temel almaktadırlar;
• Birden fazla veri merkezi tesisini bir kaç veri merkezinde toplama
• Uygulamaların rasyonelleştirilmesi
• Server, storage, network ve servislerin sanallaştırılabilmesi
• IT fonksiyonlarının cloud yapısına alınabilmesi ya da outsource yapılabilmesi
• Tam zamanlık çalışanların sayısını azaltabilmek için operasyonların akıcı hale getirilmesi
• Open Source alternatiflerin değerlendirilmesi

Self-Servis Yönetim

Sanal veri merkezinde hizmet alacak Kurumlara bağlı olan Şekil 3’deki kurumların IT birimlerinin ihtiyacı olan kaynaklar paketlenerek ilgili birimlerin sistem yöneticilerin kullanımına sunulabilir. Bu kapasiteye kurulacak sunucular ile sunucuların üzerine kurulacak uygulamalar ilgili sistem yöneticilerinin kontrolüne verilebilecektir. Her proje veya sunucu için, silme, değiştirme ya da sadece görüntüleme gibi haklar farklı birim sistem yöneticilerine ilgili yetkili personellere verilebilecek, bu doğrultuda kullanıcı tanımları yapılabilecektir.

Sanal Veri Merkezi Yönetim Kabiliyetleri:
• Yeni sanal sunucu oluşturma
• Mevcut sanal sunucu özelliklerini değiştirme ve silme
• Sanal sunucu kataloğu oluşturma
• Sunucu ekranlarını görüntüleme ve yönetme
• Proje tanımlama ve yetkilendirme
• Kullanıcı tanımlama yetkilendirme
• Sanal Network ayalarını konfigüre etme
• Sanal Veri Merkezi üzerinde yapılan işlemlerin loglarını görüntüleme
• Kullanıma hazır işlemcileri kullanarak daha düşük donanım kullanım ve bakım maliyetlerini azaltmak
• Boşta kalan sistem kaynaklarını konsolide edebilme
• Uygun maliyetli ve tutarlı standart üretim ortamları oluşturmayı beklemektedir
• SAN
o Erişilebilirlik
 Sunucular ve depo ünitesi arasındaki birden fazla yolu desteklemek üzere daha fazla bağlantı noktası
 Kesintisiz yükseltmeler
 Gelişmiş sorun giderme ve teşhis
 Trafiği ve yönetimi ayırmak üzere Trunk\VSAN’lar
o Maliyet azaltma
 Disk ünitesi birçok sunucu ve iş birimi arasında paylaştırarak disk ünitesi kullanımını artırmak üzere, Trunk\VSAN’lardan faydalanan SAN konsolidasyonu
o Akıllı SAN sistemi hizmetleri
 Sanallaştırma, sürekli veri koruma, çoğaltma
o Gelişmiş performans
 Tamamen tıkanmasız mimari

Kurumsal Hedefimiz Kurumlara Bağlı Kurumların Bilgi Teknolojileri Maliyetlerini Azaltıp, Verimliliği Arttırmak

Fiziksel sunucu maliyeti; ilk satın alma, bakım, elektrik altyapısı, ağ bağlantısı, SAN bağlantısı, kablolama ve operasyonel maliyetler gibi birçok bileşenden oluşmaktadır. Fiziksel sunucu ile sanal veri merkezi kıyaslandığında toplam sahip olma maliyetlerini %25’in üzerinde düşürmeyi hedeflemekteyiz. Sanal veri merkezi bilgi teknolojileri maliyetlerini düşürerek, işinize odaklanmanıza olanak sağlayacaktır

Kurumsal Bilgi Sistemlerimizle Daha Uyumlu Teknoloji

Sanal Veri Merkezi Bulut Bilişim Altyapısı çoğu uygulama için uygun altyapı sağlar. Şu anda veri merkezlerinde ağırlıklı olarak aşağıdaki uygulamalar için hizmet verilmektedir:
• Aktif Dizin
• Exchange
• Veritabanı (Küçük / Orta ölçekli)
• Web ve portal sunucuları
• Test ve geliştirme sunucuları
• Kurumsal uygulamalar
• Felaket kurtarma ve iş sürekliliği sunucuları
• Saha uygulamaları

Sanal Veri Merkezi Daha Güvenli Altyapı

Sanal ortamda izinsiz giriş algılama ve önleme, güvenlik duvarı, web uygulaması koruması, bütünlük izleme ve kayıt inceleme de dahil olmak üzere, kapsamlı, uyarlanabilir, etkili aracısız ve aracı tabanlı koruma sağlanması hedeflenmektedir.
Araçlı ve araçsız koruma özelliği (agent ve agentsless) sayesinde Sanal ortamda entegre çalışabilir. Agentless çalışabilmesi ile guest lere ek yük getirmez (hard disk, ram, cpu yükü) . Anti malware, firewall, deep packet inspection gibi koruma özelliklerini agent’a gerek duymadan gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

Kurumsal Altyapı

Sanal Veri Merkezi alt yapısı kurumsal ortamlarda görev yapan kendi alanında dünya lideri sunucu, depolama alanı ve ağ ekipmanlarından oluşacaktır. Sanal Veri Merkezi alt yapısının Blade/Rack sunucular üzerinde koşması ve verinin kurumsal SAN depolama üniteleri üzerinde saklanması da hedeflenmektedir. SAN ve sunucu bağlantısı fiber kablolar üzerinden sağlanacaktır. Disk göreceli olarak ucuzdur ancak depolama ve depo ünitesi pahalıdır. Çözüm içinde konumlandırılacak SAN Depolama ürünlerini daha verimli kullanmak için Thin Provisioning (fiilen kullanılan alan -Depolama Sanallaştırma) özelliklerinin kullanılması hedeflenmektedir.
Sunucu ve ağ bağlantılarının en hızlı olacak şekilde sağlanması planlanmaktadır. Canlı sistem ve yedekleme için gerekli ağ bağlantılarının ağ teknolojileri kullanılarak biribirinden tamamen ayrıştırılması amaçlanmaktadır. Tüm yapı yedekli ve kendi içinde iş sürekliliğini sağlayacak şekilde projelendirilecektir. Sanallaştırma ve güvenlik için dünya lideri kendini ispat etmiş ürünler ve gerekli lisanslar kullanılacaktır.

Altyapı

Kurumun altyapı değerlendirmesi yapılırken ilk etapta dört ila beş yıllık bir büyüme ve sanal altyapıyı kullanacak kurumların büyüme potansiyeli göz önüne alınarak yapılması gerekmektedir. Yapılacak altyapı çalışmalarında her bir kabinet içerisinde kaç adet server/storage ya da network cihazı kullanılacağı hesaplanmalı ve çıkan sonuca göre her bir kabinete yeterli port sayısına sahip fiber kasetleri konulmalıdır.

Aktif - Aktif Veri Merkezi Dizaynı


Kurumun bünyesinde çalışmakta olan birçok farklı uygulama için iş sürekliliği ve coğrafi yük dengeleme için gerekli olan yapı altyapı hazırlanmalıdır. Bu kapsamda bazı uygulamaların iş sürekliliği ve coğrafi yük dağılımına uygun olarak testleri yapılmalıdır.

KONSOLİDASYON AŞAMALARI

Veri Merkezi Konsolidasyonu altı temel aşamaya ayrılır. İlk olarak mevcut kurum ortamını değerlendirmek ve envanterlemek; daha sonra, sunucu sanallaştırması ve Bulut Bilişim(Kamu Bulutu) teknolojilerini kullanarak veri merkezinde önemli tasarruflar elde etmek için bir plan oluşturmak esas alınmıştır. Konsolidasyon planları oluşturulurken Şekil 5’teki noktalar dikkate alınmıştır.

Veri Merkezi Konsolide Girişimi aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:

Aşama 1 - IT Varlık Envanteri

Veri merkezi konsolidasyonu girişiminin ilk aşamasında, kurumlar, mevcut veri merkezi ortamının temel durumunu elde etmek için dört ana alanda toplanan ölçümleri gerçekleştirmelilerdir. Bu temel ölçümler seti, aşağıdaki tabloda gösterilen ve aşağıdaki dört önemli alana odaklanacaktır:
• BT Yazılım Varlıkları ve Kullanımı
• Desteklenen Uygulamalar (kullanıcılar, platformlar vs.)
• Sanallaştırmaya veya Bulut Bilişme (Kurumsal Bulut) uygun Uygulamalar
• Migrasyona uygun Uygulamalar
• BT Donanım Varlıkları ve Kullanımı
• Sunucu sayıları ve sanallaştırma yüzdeleri(Windows, Linux)
• Sunucu kapasiteleri ve kullanımları (%) (Ortalama ve tepe değerleri)
• Veri Depolama Üniteleri Kapasitesi (total ve kullanılan TB)
• Bilişim Teknolojileri Olanakları ve Enerji Kullanımı
• Enerji verimliliği ve güç dağılımı
• Veri Merkezi Konumu ve Binası-Bina ve yerden tasarruf edilmesi

Aşama 2 - Uygulama Profillerinin Çıkarılması (Mapping)

Kurumlar mevcut durumda uygulama profilleri için önemli bir çalışma gerçekleştirmelidir. Daha önce bahsedilen Aşama 1’deki Yazılım Varlık Envanteri ve Donanım Varlık Envanteri, bu sürecin yürütülmesinde temel oluşturacaktır.
Aşağıdaki adımlar, bu aşamada gerçekleştirilmeli ve belgelenmelidir:
• Uygulamadan Sunucuya / Ana Frame'e haritalama
• Uygulamadan Veritabanına / Platforma haritalama
• Uygulama Değişkenlerinin belirlenmesi
• Uygulama Güvenliği gereksinimleri
• Uygulamaların Kullanımı ve SLA'ları
Ortaya çıkan uygulama profili çalışmaları, daha sonraki hizmetten çıkarma, sanallaştırma, konsolidasyon veya bulut bilgi işlem analizine göç, planlar ve eylemler üzerinde yapılacak olan çalışmaların temeli olacaktır. Bu nedenle, bu aşamadaki çalışmalar, gelecekteki tüm safhaların başarısı için ve özellikle Tasarım ve Geçiş Planı'nın geliştirilmesi ve Konsolide Uygulaması İçin kritik öneme sahip olacaktır.

Aşama 3 – Analiz Ve Stratejik Kararlar

Bu aşama, ana sistemlerin ve bu sistemlerin sunucu sanallaştırması, depolama çözümleri ve veri merkezi konsolidasyonunu için hedeflenen durumların belirlenmesidir. Kurumlar optimal sunucu kullanımını sağlayabilmek ve kullanım oranı ve maliyet tasarrufu sağlayabilmek için sunucu sanallaştırma, konsolidasyon ve/veya bulut bilişim(Kamu Bulutu) servisinin kullanımı aracılığıyla stratejilerini belirlerler.
• BT donanım varlıkları için stratejik seçeneklerin değerlendirilmesi ve standardizasyon
• Optimal bina ve konumu
• Tesis operasyonlarının optimize edilmesi

Ek olarak, kurumların ortak BT hizmetlerinin kullanılması için analiz yapması tavsiye edilir.
• İletişim araçları: merkezi elektronik posta, mesajlaşma
• Iş birliği / verimlilik araçları: web 2.0, website hosting, knowledge management, Document Mgmt, Data/File Storage, Network Storage capabilities
• Tanıma & giriş yönetimi: ortak güvenlik kimlik giriş yönetim sistemi

Veri merkezi konsolidasyon için stratejik kararlar, veri merkezi alanının 4 (dört) kritik noktaya odaklı olarak alınır:
Mevcut BT yazılımları ve kullanım kararları
• BT SOA ve Sanallaştırma & Bulut Bilişim(Kamu Bulutu) için Potansiyel:
• Ortak enterprise ve business servislerini tanımlama
• Servis, uygulama ve platformlarının CMDB (configuration management database) içindeki bağımlılıklarının haritasını çıkartma
• Servis merkezli uygulamalar ve sanallaştırılmış altyapıyı geliştirme

Mevcut BT Donanımları ve Kullanım Kararları
• Sunucu, Ağ, Depolama Ünitesi Sanallaştırması, Optimizasyonu & Servis Otomasyonu
• ENERGY STAR’a optimal güç kullanımına/performansa sahip uygun donanım seçimi
• Donanım konfigürasyonları, işletim sistemleri standartlaştırması
• Sanallaştırma için geçerlilik değerlendirmesi ve standart sanal platformlar seçimi
• Sunucu sanallaştırma platformları & servis otomasyonu aracı seçimi
• Depolama ünitesi sanallaştırma platformları & servis otomasyonu aracı seçimi
• Ağ sanallaştırma platformları & servis otomasyonu aracı seçimi

BT Yetenekleri, Enerji & Telekom Kararları
• Yetenekler, Enerji & Telekom Optimizasyonu
• Uygun veri merkezi katmanı seçimi
• Güç yedekleme stratejisi seçimi (tesis içi üretim/on-site generation)
• Optimal hava dolaşımı için uygun zemin tipi & kablo tesisat şeması seçimi
• Yeterli ve yedekli telekom bağlantısını garantiye alma

Coğrafik Lokasyonu Ve Mülk/Taşınmaz Kararı
• Coğrafik Yer Ve Gerçek Mülk Optimasyonu
• Riski azaltan, ılıman iklim, coğrafi olarak enerji&soğutma kaynağına yakınlığı, verimli ağ erişimine dayalı konsolidasyon lokasyonları seçimi
• Daha düşük kiralama veya satınalma maliyeti veya operasyonel maliyetin azaltılması nedeniyle düşük popülasyon yoğunluğuna dayalı mülk seçimi
• Talebe göre uzun vadede potansiyel genişlemeya uygun ölçekte brüt metrekare alanının optimal kullanımını belirlemek (Veri merkezi ömrü 20-30 yılın üzerindedir.)

Aşama 4 – Konsolidasyon Tasarımı & Geçiş Planı
Konsolidasyon tasarım, kurumların ortak bilişim çözümlerini geliştirme fırsatlarının yanında teknik standartları ve mimarileri geliştirmeye odaklanır. Düşük veya ortalama güvenlik gereksinimlerine sahip sistemlere SaaS, PaaS ya da Iaas çözümleriyle düşünülmelidir.
Veri merkezinin enerji kullanımı ve operasyon maliyetini düşürmek adına Kurumun yapacağı Kurum Veri merkezi ile ilgili bir taşınma işlemi ya da tamamen yenilenme işlemi yapıldığı durumdaki en önemli konulardan bir tanesi kesintisiz bir taşınmanın ve yenileme işleminin nasıl yapılacağıdır. Geçiş Planı uygulamaları taşıma, sanallaştırmayla sunucuları konsolide etme, paylaşılan servisleri dağıtma ve bulut bilişim(kamu bulutu) çözümlerini kullanıma alma adımlarından oluşur. Kurumların Serverlarını, depolama alanlarını, veri merkezlerini ve entegrasyon katmanı platformlarını amaçlanan seviyeye taşımak için bu tarz bir Geçiş Planına sahip olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda gayrimenkul veya coğrafi avantajlar gözetilerek BT tesisleri kurulmalı ve birleştirme/konsolidasyon için potansiyel alanlar oluşturulmalıdır. Ayrıca, bu plan içerisinde kurumlar hangi sunucuların yetkilendirileceği ve sanal sunucuya veya buluta aktarılacağı bulunmalıdır.
Dizayn yapıldıktan sonra entegrasyon ile ilgili özel bir çalışma yapılmalı ve migration ın nasıl yapılacağına karar verilmelidir. Entegrasyon ve migration ile ilgili çeşitli yöntemler uygulanabilir. Ancak uygulanacak yöntem sürenin mi yoksa kesintinin mi daha önemli olduğuna göre değişebilir. Yöntem olarak gece çalışması ve sınırlı kesinti yöntemi uygulanabilir, bu durumda her gece belli saatler arasında bir kesinti oluşacaktır ancak çalışma süresi sınırlı olduğu için toplam geçiş süresi artacaktır. Diğer bir yöntem ise pek tercih edilmeyen kesintinin çok olduğu ancak toplam geçiş süresinin sınırlı olduğu yöntemdir.
Her iki yöntemde de geçiş öncesi planlar hazırlanmalı, mevcut network baştan sona incelenmeli ve geçiş öncesi testler yapılmalıdır. Aynı zamanda alternatif roll over planları oluşturulmalı ve herhangi bir terslik durumunda sistemin nasıl geriye yani eski haline çevrilebileceği netleştirilmelidir.

Kurum Geçiş Planı aşağıdaki avantajları sağlar:
• Kurum Konsolidasyon Stratejisi&Dizaynı
• BT Yazılım ve Donanım Konsolidasyonu Mimarisi
• BT Tesis önerileri
• Coğrafı noktalar ve gayrimenkul önerileri
• Kurumun konsolidasyonunun gerçekleştirilmesine dair ayrıntılı zaman tabloları, dönüm noktaları ve İş Dökümü Yapısı

Aşama 5 – Konsolidasyon & Optimizasyon Gerçekleştirme

Aşama 5 Kurum Veri Merkezi Konsolidasyon Planı’nın ve Kurum Geçiş Planı’nın asıl bitiş kısmıdır. Bu aşama sunucuların sanallaştırılması için dizayn edilmiş mimari çözümün uygulanması, uygulamanın sanal ortama taşınması, bulut bilişim(kamu bulutu) için altyapı oluşturulması aşamasıdır. Aynı zamanda bu aşama planlanan BT tesislerinin uygulanması veya alan taşıma girişimlerinin(rack alan birleştirilmesi, hava akımı optimizasyonu, soğutma/güç sistemi’nin tekrar dizayn edilmesi, alan konsolidasyonu/yeniden yerleştirilmesi gibi) gerçekleştirilmesi aşamasıdır.

Şekil 6’da verilen tablo kurumların Veri Merkezinin Konsolidasyonu için Geçiş Planının çalışma aşamalarıyla ilgili örnek bir tablodur. Koordine Kurum Programı’nın gerçekleştirilmesi sırasında Veri Merkezi konsolidasyonunu gerçekleştiren Yazılım Geliştirme, Sunucu Operasyonları, BT Tesisleri ve Gayrimenkul Operasyon ekiplerinin çalışmaları programın başarısı için temel oluşturacaktır. Devamlı maliyet-kar analizi, iletişim ve eğitim daha etkili bir taşıma için çok önemlidir.

Phase 6 – Konsolidasyon Sonrası Destek

Konsolidasyon tamamlandıktan sonra, kurumlar optimal veri merkezi kullanımları ve enerji/maliyet tasarrufları için best practice’leri takip edip bünyesinde uygulamalıdır. Bu sayede veri merkezinde maksimum verimi korumak veya arttırmak kolaylaşacaktır.
Veri Merkezi konsolidasyonu tamamlandığında optimizasyon için enerji ve maliyet açısından en iyileştirmelere devam edilmelidir. Yani konsolidasyon bitmeyen bir döngü gibidir. Her zaman daha fazla iyileştirmeler yapılabilir.



Enerji nereye gidiyor?

Veri Merkezinde Güç Tüketimi

Sunucu / Depolama : 50%
İklimlendirme : 34%
Ağ sistemleri : 7%
Enerji kaybı : 7%
Aydınlatma : 2%
Verimerkezindeki kaynakları (özellikle sunucuları) hesaplamak karmaşık ve gelişen bir sistemin kalbidir.

© 2023 Zeytin Bilgi Teknolojileri